|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Korzenna tarta dyniowaCałkiem fajny przepis i tylko z 2 łyżkami cukru
Składniki:
Sposób przygotowaniaSiekamy masło z mąką, dodajemy szczyptę soli i odrobinkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki zawiniętą w folię na 15-30 min. Dynię kroimy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dusimy w garnku na małym ogniu aż dostatecznie zmięknie - około 20 min. Możemy też upiec. Studzimy. Dynię miksujemy z jajkami, śmietanką, cukrem, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli na gładką rzadką masę. Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w foremce do tart robiąc wysokie brzegi. Dziurkujemy spód widelcem, kładziemy na spód pergamin i wysypujemy fasolę lub coś cięższego żeby ciasto nie podeszło do góry - zapiekamy tak około 15 minut w ten sposób zapiecze się spód. Wyjmujemy zapieczoną tartę i wylewamy na spód masę dyniową. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 190 stopni. Można podac z bitą śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|