Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Korzenna tarta dyniowaCałkiem fajny przepis i tylko z 2 łyżkami cukru |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dieta
masło, 20 dag
mąka , 1 szkl.
sól, 2 szczypta
dynia, 0.5 dag
śmietanka, 120 ml
jajka, 2 szt.
cukier brązowy, 3 łyżk.
cynamon mielony, 1 łyżecz.
imbir mielony, 0.5 łyżecz.
goździki mielone, 1 szczypta
Siekamy masło z mąką, dodajemy szczyptę soli i odrobinkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki zawiniętą w folię na 15-30 min. Dynię kroimy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dusimy w garnku na małym ogniu aż dostatecznie zmięknie - około 20 min. Możemy też upiec. Studzimy. Dynię miksujemy z jajkami, śmietanką, cukrem, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli na gładką rzadką masę. Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w foremce do tart robiąc wysokie brzegi. Dziurkujemy spód widelcem, kładziemy na spód pergamin i wysypujemy fasolę lub coś cięższego żeby ciasto nie podeszło do góry - zapiekamy tak około 15 minut w ten sposób zapiecze się spód. Wyjmujemy zapieczoną tartę i wylewamy na spód masę dyniową. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 190 stopni. Można podac z bitą śmietaną.