Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Budyn ze szpinaku

Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką

Składniki:
  • szpinak , 80 dag
  • czerstwa bułka, 8 dag
  • mleko, 20 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • jajka, 5 szt.
  • bułka tarta , 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Szpinak ugotować z roztartym czosnkiem i z solą. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucie­rając, mieszać kolejno ze szpinakiem, dodać pianę z białek, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Przybrać nacią pietruszki. Budynie podaje się również z sosami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650