Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Budyn ze szpinakuPodawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką |
szpinak , 80 dag
czerstwa bułka, 8 dag
mleko, 20 dag
tłuszcz, 7 dag
jajka, 5 szt.
bułka tarta , 5 dag
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 2 szt.
Szpinak ugotować z roztartym czosnkiem i z solą. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucierając, mieszać kolejno ze szpinakiem, dodać pianę z białek, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń gotować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Przybrać nacią pietruszki. Budynie podaje się również z sosami.