Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Budyn ze szpinaku

Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką

Składniki:

szpinak , 80 dag

czerstwa bułka, 8 dag

mleko, 20 dag

tłuszcz, 7 dag

jajka, 5 szt.

bułka tarta , 5 dag

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Szpinak ugotować z roztartym czosnkiem i z solą. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucie­rając, mieszać kolejno ze szpinakiem, dodać pianę z białek, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Przybrać nacią pietruszki. Budynie podaje się również z sosami.