Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Pęczak z grochem

Podawać z surówką z kwaszonej kapusty lub sałatką z pomi­dorów.

Składniki:
  • kasza jęczmienna , 20 dag
  • smalec, 2 dag
  • groch, 15 dag
  • kostka bulionowa, 1 szt.
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 łyżecz.
  • boczek wędzony, 8 dag
  •  
Sposób przygotowania

Groch opłukać i namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie na kilka godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować. Pęczak opłukać w ciepłej wodzie i ugotować na półsypko. Groch zemleć w maszynce, dodać zrumienioną cebulę i rozpuszczony bulion; wymieszać z pęczakiem, przyprawić do smaku. Słoninę lub boczek pokrajać, stopić i polewać każdą porcję, posypywać zieleniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650