Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pęczak z grochem

Podawać z surówką z kwaszonej kapusty lub sałatką z pomi­dorów.

Składniki:

kasza jęczmienna , 20 dag

smalec, 2 dag

groch, 15 dag

kostka bulionowa, 1 szt.

cebula, 5 dag

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 łyżecz.

boczek wędzony, 8 dag

Sposób przygotowania:

Groch opłukać i namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie na kilka godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować. Pęczak opłukać w ciepłej wodzie i ugotować na półsypko. Groch zemleć w maszynce, dodać zrumienioną cebulę i rozpuszczony bulion; wymieszać z pęczakiem, przyprawić do smaku. Słoninę lub boczek pokrajać, stopić i polewać każdą porcję, posypywać zieleniną.