Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Pęczak z grochemPodawać z surówką z kwaszonej kapusty lub sałatką z pomidorów. |
kasza jęczmienna , 20 dag
smalec, 2 dag
groch, 15 dag
kostka bulionowa, 1 szt.
cebula, 5 dag
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 łyżecz.
boczek wędzony, 8 dag
Groch opłukać i namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie na kilka godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować. Pęczak opłukać w ciepłej wodzie i ugotować na półsypko. Groch zemleć w maszynce, dodać zrumienioną cebulę i rozpuszczony bulion; wymieszać z pęczakiem, przyprawić do smaku. Słoninę lub boczek pokrajać, stopić i polewać każdą porcję, posypywać zieleniną.