Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Makaron z sosem grzybowym Kluski z sosem grzybowym.jpg
Makaron z sosem grzybowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron z sosem grzybowym

Podawać gorące, z surówką z warzyw.

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • pieczarka, 40 dag
  • ser żółty, 5 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • margaryna, 2 dag
  • jajka, 2 szt.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • wywar, 1 szkl.
  • śmietana, 10 dag
  • mąka , 4 dag
  • tłuszcz, 4 dag
  • cebula, 10 dag
  • suszony grzyb, 4 dag
  • makaron , 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby umyć kilka razy w ciepłej wodzie i ugotować z dodatkiem części cebuli, odcedzić, pokrajać w paski. Pieczarki pokroić w plastry poddusić na petlni z odrobiną masła. Pozostałą cebulę po­krajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia, rozprowadzić wy­warem z grzybów i śmietaną, dodać do sosu, zagotować i przypra­wić do smaku, dodać pieczarki i dużo pieprzu. Jaja umyć, rozmącić, dodać do sosu, wymieszać. Sos połączyć z kluskami i grzybami, wyłożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wygładzić, skropić masłem, posypać tartym serem; zapiec. Można polać i podawać bez zapiekania. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650