Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron z sosem grzybowym

Podawać gorące, z surówką z warzyw.

idealne dla dzieci

Składniki:

pieczarka, 40 dag

ser żółty, 5 dag

bułka tarta , 2 dag

margaryna, 2 dag

jajka, 2 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

wywar, 1 szkl.

śmietana, 10 dag

mąka , 4 dag

tłuszcz, 4 dag

cebula, 10 dag

suszony grzyb, 4 dag

makaron , 30 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć kilka razy w ciepłej wodzie i ugotować z dodatkiem części cebuli, odcedzić, pokrajać w paski. Pieczarki pokroić w plastry poddusić na petlni z odrobiną masła. Pozostałą cebulę po­krajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia, rozprowadzić wy­warem z grzybów i śmietaną, dodać do sosu, zagotować i przypra­wić do smaku, dodać pieczarki i dużo pieprzu. Jaja umyć, rozmącić, dodać do sosu, wymieszać. Sos połączyć z kluskami i grzybami, wyłożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wygładzić, skropić masłem, posypać tartym serem; zapiec. Można polać i podawać bez zapiekania.