Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron z sosem grzybowymPodawać gorące, z surówką z warzyw. |
idealne dla dzieci
pieczarka, 40 dag
ser żółty, 5 dag
bułka tarta , 2 dag
margaryna, 2 dag
jajka, 2 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
wywar, 1 szkl.
śmietana, 10 dag
mąka , 4 dag
tłuszcz, 4 dag
cebula, 10 dag
suszony grzyb, 4 dag
makaron , 30 dag
Grzyby umyć kilka razy w ciepłej wodzie i ugotować z dodatkiem części cebuli, odcedzić, pokrajać w paski. Pieczarki pokroić w plastry poddusić na petlni z odrobiną masła. Pozostałą cebulę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, dodać do sosu, zagotować i przyprawić do smaku, dodać pieczarki i dużo pieprzu. Jaja umyć, rozmącić, dodać do sosu, wymieszać. Sos połączyć z kluskami i grzybami, wyłożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wygładzić, skropić masłem, posypać tartym serem; zapiec. Można polać i podawać bez zapiekania.