Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gagatekSzef Kuchni (970)

Knedle czeskie

Podawać jako dodatek do bigosu, kapusty zasmażanej, mięs du­szonych.

Składniki:
  • czerstwa bułka, 12 dag
  • boczek wędzony, 15 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka , 37 dag
  • drożdże, 2 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Boczek pokrajać, stopić nie rumieniąc, dodać bułkę, wysuszyć grzanki. Z pozo­stałych składników przygotować ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto połączyć z grzankami, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Na koniec for­mować zwilżonymi rękami knedle. Gotować pod przykryciem we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650