Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Knedle czeskie

Podawać jako dodatek do bigosu, kapusty zasmażanej, mięs du­szonych.

Składniki:

czerstwa bułka, 12 dag

boczek wędzony, 15 dag

mleko, 1 szkl.

mąka , 37 dag

drożdże, 2 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Boczek pokrajać, stopić nie rumieniąc, dodać bułkę, wysuszyć grzanki. Z pozo­stałych składników przygotować ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto połączyć z grzankami, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Na koniec for­mować zwilżonymi rękami knedle. Gotować pod przykryciem we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 min.