Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Jabłka smażone w cieście

Podawać gorące

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • cukier waniliowy, 5 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • sól, 1 szczypta
  • białka, 2 szt.
  • olej, 2 łyżk.
  • żółtka, 2 szt.
  • woda, 1 szkl.
  • mąka , 25 dag
  • jabłko, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka opłukać, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne, pokrajać na grube krążki. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól; ciasto starannie wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ciasto wy mieszać z ubitą pianą. Rozgrzać tłuszcz. Każdy krążek jabłka wbić na widelec, zanurzyć w cieście, wyjąć, a gdy trochę ocieknie, smażyć powoli, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjąć szpikulcem, wyłożyć na talerz. Póki gorące posypać cukrem z wanilią i zaraz podawać, aby ciasto nie zwilgotniało od pary wydzielającej się z jabłek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650