Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Jabłka smażone w cieściePodawać gorące |
idealne dla dzieci
cukier waniliowy, 5 dag
tłuszcz, 7 dag
sól, 1 szczypta
białka, 2 szt.
olej, 2 łyżk.
żółtka, 2 szt.
woda, 1 szkl.
mąka , 25 dag
jabłko, 30 dag
Jabłka opłukać, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne, pokrajać na grube krążki. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól; ciasto starannie wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ciasto wy mieszać z ubitą pianą. Rozgrzać tłuszcz. Każdy krążek jabłka wbić na widelec, zanurzyć w cieście, wyjąć, a gdy trochę ocieknie, smażyć powoli, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjąć szpikulcem, wyłożyć na talerz. Póki gorące posypać cukrem z wanilią i zaraz podawać, aby ciasto nie zwilgotniało od pary wydzielającej się z jabłek.