Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Jabłka smażone w cieście

Podawać gorące

idealne dla dzieci

Składniki:

cukier waniliowy, 5 dag

tłuszcz, 7 dag

sól, 1 szczypta

białka, 2 szt.

olej, 2 łyżk.

żółtka, 2 szt.

woda, 1 szkl.

mąka , 25 dag

jabłko, 30 dag

Sposób przygotowania:

Jabłka opłukać, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne, pokrajać na grube krążki. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól; ciasto starannie wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ciasto wy mieszać z ubitą pianą. Rozgrzać tłuszcz. Każdy krążek jabłka wbić na widelec, zanurzyć w cieście, wyjąć, a gdy trochę ocieknie, smażyć powoli, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjąć szpikulcem, wyłożyć na talerz. Póki gorące posypać cukrem z wanilią i zaraz podawać, aby ciasto nie zwilgotniało od pary wydzielającej się z jabłek.