|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: RakusSzef Kuchni (1430) Naleśniki śmietanoweZ tego ciasta można smażyć racuszki, zlepiać dżemem po dwa i podać posypane cukrem z wanilią. Składniki:
Sposób przygotowaniaUtrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, sól i mąkę, wymieszać. Ubić pianę, wymieszać wlewając ciasto do piany. Rozgrzać masło na patelni. Na każdy naleśnik odmierzyć 1/2 część ciasta, wlać na gorącą patelnię, rozsmarować. Pod patelnię podłożyć płytkę azbestową. Naleśniki smażyć powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony, lekko rumieniąc od spodu. Naleśniki układać jeden na drugim, nie usmażoną stroną na wierzch. Każdy naleśnik posypać cukrem z wanilią lub cukrem ze skórką cytrynową i paroma kroplami soku z cytryny, albo smarować odsączoną konfiturą aromatyczną. Ułożone naleśniki oblać syropem z konfitur lub posypać cukrem z wanilią. Podawać gorące, natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|