Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Naleśniki śmietanowe naleśniki śmietankowe 2.jpg
Naleśniki śmietanowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Naleśniki śmietanowe

Z tego ciasta można smażyć racuszki, zlepiać dżemem po dwa i podać posypane cukrem z wanilią.

Składniki:
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 4 dag
  • śmietana, 30 dag
  • sól, 1 szczypta
  • białka, 4 szt.
  • mąka , 15 dag
  • masło, 6 dag
  • cukier puder, 3 dag
  • konfitura, 3 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, sól i mąkę, wymieszać. Ubić pianę, wymieszać wlewając ciasto do piany. Rozgrzać masło na patelni. Na każdy naleśnik odmierzyć 1/2 część ciasta, wlać na gorącą patelnię, rozsmarować. Pod patelnię podłożyć płytkę azbestową. Naleśniki smażyć powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony, lekko rumieniąc od spodu. Naleśniki układać jeden na drugim, nie usmażoną stroną na wierzch. Każdy naleśnik posypać cukrem z wanilią lub cukrem ze skórką cytryno­wą i paroma kroplami soku z cytryny, albo smarować odsączoną konfiturą aromatyczną. Ułożone naleśniki oblać syropem z konfitur lub posypać cukrem z wa­nilią. Podawać gorące, natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650