Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Naleśniki śmietanowe

Z tego ciasta można smażyć racuszki, zlepiać dżemem po dwa i podać posypane cukrem z wanilią.

Składniki:

żółtka, 4 szt.

cukier, 4 dag

śmietana, 30 dag

sól, 1 szczypta

białka, 4 szt.

mąka , 15 dag

masło, 6 dag

cukier puder, 3 dag

konfitura, 3 łyżk.

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, sól i mąkę, wymieszać. Ubić pianę, wymieszać wlewając ciasto do piany. Rozgrzać masło na patelni. Na każdy naleśnik odmierzyć 1/2 część ciasta, wlać na gorącą patelnię, rozsmarować. Pod patelnię podłożyć płytkę azbestową. Naleśniki smażyć powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony, lekko rumieniąc od spodu. Naleśniki układać jeden na drugim, nie usmażoną stroną na wierzch. Każdy naleśnik posypać cukrem z wanilią lub cukrem ze skórką cytryno­wą i paroma kroplami soku z cytryny, albo smarować odsączoną konfiturą aromatyczną. Ułożone naleśniki oblać syropem z konfitur lub posypać cukrem z wa­nilią. Podawać gorące, natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku.