Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kluski (kopytka i paluszki) z ciasta ziemniaczanego kluchy.jpg
Kluski (kopytka i paluszki) z ciasta ziemniaczanego
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Kluski (kopytka i paluszki) z ciasta ziemniaczanego

Podawać do mięsa duszonego, kapusty kiszonej zasmażanej, sosu pomido­rowego lub grzybowego.

Składniki:
  • mąka , 20 dag
  • ugotowane ziemniaki, 50 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wymieszać z przesianą mąką, zagnieść ciasto, posolić, można dodać jajo; ciasto zagnieść w miseczce lub na stolnicy na małe kawałki, wyrabiać kuliste, niezbyt wielkie knedle albo pokrajać na wąskie (l cm) kluski i ukształtować je w małe wałeczki (paluszki). Zagotować wodę z solą i ciasto wkładać partiami, powoli ugotować; wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osaczyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną ze skwarkami lub masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650