Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Kluski (kopytka i paluszki) z ciasta ziemniaczanego

Podawać do mięsa duszonego, kapusty kiszonej zasmażanej, sosu pomido­rowego lub grzybowego.

Składniki:

mąka , 20 dag

ugotowane ziemniaki, 50 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

masło, 4 dag

Sposób przygotowania:

Wymieszać z przesianą mąką, zagnieść ciasto, posolić, można dodać jajo; ciasto zagnieść w miseczce lub na stolnicy na małe kawałki, wyrabiać kuliste, niezbyt wielkie knedle albo pokrajać na wąskie (l cm) kluski i ukształtować je w małe wałeczki (paluszki). Zagotować wodę z solą i ciasto wkładać partiami, powoli ugotować; wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osaczyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną ze skwarkami lub masłem.