Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z sera i jaj

Pierożki te można podać z cukrem i konfiturą.

Składniki:
  • bułka tarta , 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ser biały, 50 dag
  • mąka , 15 dag
  • białka, 5 szt.
  • żółtka, 4 szt.
  • masło, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wilgotny ser przetrzeć przez sito. Rozetrzeć masło dodając po jednym żółtku, stopniowo dodając ser, dodać sól, gdy masa utarta, wymieszać ją z pianą i mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, ukształtować dość gruby wa­łek, spłaszczyć go, wycisnąć nożem kratkę na powierzchni, krajać skośne pierożki. Pierożki gotować partiami wkładając do wrzącej, osolonej wody; zagoto­wać je powoli, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek, skropić zrumienionym masłem z bułeczką. Zaraz poda­wać, bo szybko opadają. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650