Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierożki leniwe z sera i jajPierożki te można podać z cukrem i konfiturą. |
bułka tarta , 3 dag
sól, 1 szczypta
ser biały, 50 dag
mąka , 15 dag
białka, 5 szt.
żółtka, 4 szt.
masło, 4 dag
Wilgotny ser przetrzeć przez sito. Rozetrzeć masło dodając po jednym żółtku, stopniowo dodając ser, dodać sól, gdy masa utarta, wymieszać ją z pianą i mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, ukształtować dość gruby wałek, spłaszczyć go, wycisnąć nożem kratkę na powierzchni, krajać skośne pierożki. Pierożki gotować partiami wkładając do wrzącej, osolonej wody; zagotować je powoli, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek, skropić zrumienionym masłem z bułeczką. Zaraz podawać, bo szybko opadają.