Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z sera i jaj

Pierożki te można podać z cukrem i konfiturą.

Składniki:

bułka tarta , 3 dag

sól, 1 szczypta

ser biały, 50 dag

mąka , 15 dag

białka, 5 szt.

żółtka, 4 szt.

masło, 4 dag

Sposób przygotowania:

Wilgotny ser przetrzeć przez sito. Rozetrzeć masło dodając po jednym żółtku, stopniowo dodając ser, dodać sól, gdy masa utarta, wymieszać ją z pianą i mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, ukształtować dość gruby wa­łek, spłaszczyć go, wycisnąć nożem kratkę na powierzchni, krajać skośne pierożki. Pierożki gotować partiami wkładając do wrzącej, osolonej wody; zagoto­wać je powoli, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek, skropić zrumienionym masłem z bułeczką. Zaraz poda­wać, bo szybko opadają.