Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z ciasta ziemniaczanego

Pierożki te podajemy z cukrem lub z dżemem.

Składniki:
  • masło, 4 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • ser biały, 25 dag
  • mąka , 20 dag
  • ugotowane ziemniaki, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc na miazgę, zważyć. Ser zetrzeć. Do ziemniaków dodać ser, mąkę, sól i jajo, zarobić ciasto. Zagotować wodę z solą. Z ciasta wyrobić dwa długie wałki dość grube, spłaszczyć je trochę, krajać skośne kawałki jednakowej wielkości. Pierożki ugotować wkładając na wrzącą wodę, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na okrągły półmisek, okrasić masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650