Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z ciasta ziemniaczanego

Pierożki te podajemy z cukrem lub z dżemem.

Składniki:

masło, 4 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

ser biały, 25 dag

mąka , 20 dag

ugotowane ziemniaki, 50 dag

Sposób przygotowania:

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc na miazgę, zważyć. Ser zetrzeć. Do ziemniaków dodać ser, mąkę, sól i jajo, zarobić ciasto. Zagotować wodę z solą. Z ciasta wyrobić dwa długie wałki dość grube, spłaszczyć je trochę, krajać skośne kawałki jednakowej wielkości. Pierożki ugotować wkładając na wrzącą wodę, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na okrągły półmisek, okrasić masłem.