|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AbdulSzef Kuchni (1320) Pulpety z mięsa lub rybyPodawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym oraz z surówką. Składniki:
Sposób przygotowaniaBułkę namoczyć w rosole lub mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno, udusić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę, sól i pieprz; rozetrzeć. Ubić pianę z białek. Ucierać masło, dodając po jednym żółtku, i po trochu masę mięsną, zieleninę; masę rozetrzeć i wymieszać z pianą. Zrobić próbę, czy ciasto we wrzącej wodzie nie rozpływa się; jeżeli potrzeba, dodać trochę bułki tartej. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek, 2 cm grubości. Wałek pokrajać na równe części i w mące wyrobić małe knedelki. Włożyć je do wrzącej wody, ugotować powoli, zrobić próbę, odcedzić, przelać gorącą wodą. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|