Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pulpety z mięsa lub ryby

Podawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym oraz z su­rówką.

Składniki:

tłuszcz, 2 dag

cebula, 2 dag

mleko, 0.5 szkl.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

masło, 3 dag

czerstwa bułka, 3 dag

mięso gotowane, 30 dag

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w rosole lub mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno, udusić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę, sól i pieprz; rozetrzeć. Ubić pianę z białek. Ucierać masło, dodając po jednym żółtku, i po trochu masę mięsną, zieleninę; masę rozetrzeć i wymieszać z pianą. Zrobić próbę, czy ciasto we wrzącej wodzie nie rozpływa się; jeżeli po­trzeba, dodać trochę bułki tartej. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek, 2 cm grubości. Wałek pokrajać na równe części i w mące wyrobić małe knedelki. Włożyć je do wrzącej wody, ugotować powoli, zrobić próbę, odcedzić, prze­lać gorącą wodą.