Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pulpety z mięsa lub rybyPodawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym oraz z surówką. |
tłuszcz, 2 dag
cebula, 2 dag
mleko, 0.5 szkl.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
masło, 3 dag
czerstwa bułka, 3 dag
mięso gotowane, 30 dag
Bułkę namoczyć w rosole lub mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno, udusić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę, sól i pieprz; rozetrzeć. Ubić pianę z białek. Ucierać masło, dodając po jednym żółtku, i po trochu masę mięsną, zieleninę; masę rozetrzeć i wymieszać z pianą. Zrobić próbę, czy ciasto we wrzącej wodzie nie rozpływa się; jeżeli potrzeba, dodać trochę bułki tartej. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek, 2 cm grubości. Wałek pokrajać na równe części i w mące wyrobić małe knedelki. Włożyć je do wrzącej wody, ugotować powoli, zrobić próbę, odcedzić, przelać gorącą wodą.