Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski kładzione z mąki gryczanej z serem

Mniam

Składniki:
  • słonina, 3 dag
  • ser biały, 20 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mąka pszenna, 15 dag
  • woda, 0.5 szkl.
  • mąka gryczana, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Do mąki gryczanej wlać pół szklanki wrzącej wody, szybko wymieszać łyżką dodając mąką pszenną i zarobić niezbyt gęste ciasto. Stopić słoninę, zrumienić skwarki lub lekko zrumienić margarynę. Ser rozetrzeć łyżką. Zagotować wodę z solą, na wrzącą kłaść metalową łyżką niewielkie kluski, otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski położone, zamieszać, przykryć i ugotować. Zrobić próbę ugotowania, kluski odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na półmisek, wymieszać ze słoniną, posypać serem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650