Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Kluski kładzione z mąki gryczanej z serem

Mniam

Składniki:

słonina, 3 dag

ser biały, 20 dag

sól, 1 szczypta

mąka pszenna, 15 dag

woda, 0.5 szkl.

mąka gryczana, 30 dag

Sposób przygotowania:

Do mąki gryczanej wlać pół szklanki wrzącej wody, szybko wymieszać łyżką dodając mąką pszenną i zarobić niezbyt gęste ciasto. Stopić słoninę, zrumienić skwarki lub lekko zrumienić margarynę. Ser rozetrzeć łyżką. Zagotować wodę z solą, na wrzącą kłaść metalową łyżką niewielkie kluski, otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski położone, zamieszać, przykryć i ugotować. Zrobić próbę ugotowania, kluski odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na półmisek, wymieszać ze słoniną, posypać serem.