Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kluski kładzione z mąki gryczanej z seremMniam |
słonina, 3 dag
ser biały, 20 dag
sól, 1 szczypta
mąka pszenna, 15 dag
woda, 0.5 szkl.
mąka gryczana, 30 dag
Do mąki gryczanej wlać pół szklanki wrzącej wody, szybko wymieszać łyżką dodając mąką pszenną i zarobić niezbyt gęste ciasto. Stopić słoninę, zrumienić skwarki lub lekko zrumienić margarynę. Ser rozetrzeć łyżką. Zagotować wodę z solą, na wrzącą kłaść metalową łyżką niewielkie kluski, otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski położone, zamieszać, przykryć i ugotować. Zrobić próbę ugotowania, kluski odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na półmisek, wymieszać ze słoniną, posypać serem.