Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski francuskie wątrobiane

podawać do rosołu lub jako drugie danie, z sosem ro­sołowym, pomidorowym.

Składniki:
  • białka, 1 szt.
  • mąka , 3 dag
  • wątroba, 6 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • żółtka, 1 szt.
  • masło, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wątrobę posiekać drobniutko nierdzewnym nożem lub przetrzeć przez włosiane sito. Utrzeć masło, dodać sól i pieprz, żółtko, zieloną pietruszkę, wątrobę i ro­zetrzeć. Ubić pianę, masę wymieszać z pianą i mąką. Zrobić próbę, czy ciasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącym rosole, ogrzać, na łyżeczkę na­bierać ciasto, wkładać do wrzącego rosołu, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg naczynia. Kluski ugotować na rosole pod przykryciem na średnim ogniu, gdy podpły­ną, odstawić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650