Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Kluski francuskie wątrobiane

podawać do rosołu lub jako drugie danie, z sosem ro­sołowym, pomidorowym.

Składniki:

białka, 1 szt.

mąka , 3 dag

wątroba, 6 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

żółtka, 1 szt.

masło, 4 dag

Sposób przygotowania:

Wątrobę posiekać drobniutko nierdzewnym nożem lub przetrzeć przez włosiane sito. Utrzeć masło, dodać sól i pieprz, żółtko, zieloną pietruszkę, wątrobę i ro­zetrzeć. Ubić pianę, masę wymieszać z pianą i mąką. Zrobić próbę, czy ciasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącym rosole, ogrzać, na łyżeczkę na­bierać ciasto, wkładać do wrzącego rosołu, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg naczynia. Kluski ugotować na rosole pod przykryciem na średnim ogniu, gdy podpły­ną, odstawić.