Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski krajane

Ze słoniną lub masłem

Składniki:
  • masło, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 50 szczypta
  • woda, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Zarobić ciasto z jajem i wodą, wywałkować dość grubo (l—2 cm), pozo­stawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Masło lub margarynę lekko zrumienić. Słoninę stopić i zrumienić skwarki. Ciasto podsypać mąką, pokrajać ostrym nożem. Kluski ugotować wkładając do wrzącej wody, przecedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać na naczyniu z wrzącą wodą. Podawać do mięsa lub sosów, z zieloną sałatą lub liściastą surówką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650