Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Kluski krajane

Ze słoniną lub masłem

Składniki:

masło, 4 dag

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

mąka , 50 szczypta

woda, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Zarobić ciasto z jajem i wodą, wywałkować dość grubo (l—2 cm), pozo­stawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Masło lub margarynę lekko zrumienić. Słoninę stopić i zrumienić skwarki. Ciasto podsypać mąką, pokrajać ostrym nożem. Kluski ugotować wkładając do wrzącej wody, przecedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać na naczyniu z wrzącą wodą. Podawać do mięsa lub sosów, z zieloną sałatą lub liściastą surówką.