Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kluski krajaneZe słoniną lub masłem |
masło, 4 dag
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
mąka , 50 szczypta
woda, 0.5 szkl.
Zarobić ciasto z jajem i wodą, wywałkować dość grubo (l—2 cm), pozostawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Masło lub margarynę lekko zrumienić. Słoninę stopić i zrumienić skwarki. Ciasto podsypać mąką, pokrajać ostrym nożem. Kluski ugotować wkładając do wrzącej wody, przecedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać na naczyniu z wrzącą wodą. Podawać do mięsa lub sosów, z zieloną sałatą lub liściastą surówką.