KONKURS na 5 najlepszych ciast i wypieków
Data: 26.11.2012
Status: Zakończony
Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. Zapewne od lat sięgasz po sprawdzoną recepturę, może Twojej mamy lub babci. Pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego przygotował francuski mistrz cukiernictwa Marie-Antoine Carême. Skomponował go dla cara Aleksandra I i nazwał „charlotte russe”. Jak przygotować idealne ciasto kruche?
Podstawą ciasta kruchego jest dobrze schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednio zbalansowane składniki. Proporcja wagowa mąki do margaryny powinna wynosić 2:1. To dużej zawartości tłuszczu ciasto zawdzięcza kruchość. Należy je zagniatać szybko, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde.
Wybierając margarynę, zwrócić uwagę na skład produktu. Dodatek oleju palmowego to duży atut. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Niezwykle istotne jest również to, że olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans. Margaryną na bazie oleju palmowego, jest Palma z Murzynkiem Zakładów Tłuszczowych Bielmar. Jej dodatek nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
W nadzieniu tradycyjnej szarlotki nie może zabraknąć jabłek, np. antonówek, przypraw korzennych i cynamonu. Reszta składników to pole do popisu dla wyobraźni. Orzechy laskowe i włoskie, wanilia, kandyzowana skórka pomarańczowa zróżnicują konsystencję nadzienia i wprowadzą dodatkowe akcenty smakowe i zapachowe.
Konkurs na najlepsze ciasto z użyciem margaryny Palma z Murzynkiem rozstrzygnięty!
Tortownice z silikonowym brzegiem i szklanym dnem wędrują do użytkowników:
- czekoladka i Bakaliowe serce
- wwwilovebakepl i Murzynek z kremem
- Kaemka i Ciasto z masą z kaszy mannej
- KutakNaOtro i Babka twarogowa
- makotka i Rolada z kremem chałwowym
Gratulujemy wygranym