Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Murzynek z kremem murzynek-z-kremem-1.jpg
Murzynek z kremem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
wwwilovebakeplKuchcik (100)

Murzynek z kremem

Pyszne ciasto na specjalne okazje lub do kawy.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mąka tortowa, 3 szkl.
  • cukier, 3 szkl.
  • kakao, 1 szkl.
  • proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.
  • soda oczyszczona, 0.5 łyżecz.
  • sól, 1 łyżecz.
  • jajka, 1 szt.
  • mleko 2,0 % , 1 szkl.
  • olej, 3 łyżk.
  • Margaryna Palma z Murzynkiem, 1 łyżk.
  • cukier puder, 130 g
  • mleko, 1 łyżk.
  • czekolada gorzka, 130 g
  • śmietana 36%, 1 szkl.
  • marmolada, 4 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko. Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta. Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650