Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Skrzyp polny

Ostatnia zmiana: KutakNaOtro
Złoty Szef Kuchni (4246)

Charakterystyka

Skrzyp polny (Equisetum arvense) jest rośliną o działaniu moczopędnym, przeciwkrwotocznym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i redukującym obrzęki. Od lat stosuje się go w medycynie naturalnej jako czynnik hamujący krwawienia i składnik preparatów przyspieszających gojenie się ran. Ze względu na swoje właściwości, wysoką zawartość krzemu i flawonoidów, znalazł on również szerokie zastosowanie w preparatach, których składniki wpływają na stan skóry.

Działanie krzemu na skórę

Duże znaczenie lecznicze i kosmetyczne skrzyp zawdzięcza głównie wysokiej zawartości związków krzemu (6-10% w suchej masie) - substancji ważnych dla ogólnej kondycji całego organizmu, a w szczególności skóry, włosów i paznokci. Odpowiedni poziom związków krzemu zapewnia skórze elastyczność i sprężystość, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych i ułatwia odnowę tkanki łącznej. Badania naukowe wskazują, że krzem pochodzący ze skrzypu polnego jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm.

Działanie flawonoidów na skórę

Inną grupą substancji obecną w skrzypie są bardzo cenne dla zdrowia flawonoidy - związki o budowie polifenolowej. Mają one zdolność do neutralizacji wolnych rodników, chroniąc tym samym struktury lipidowe naskórka przed utlenianiem. Obecność flawonoidów zawartych w zielu skrzypu zapobiega tworzeniu się na skórze "pajączków" i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Flawonoidy zmniejszają także możliwość powstawania obrzęków i mają działanie przeciwzapalne.

Ponadto skrzyp zawiera: fenolokwasy - m.in. kwas kawowy, który odpowiedzialny jest za działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalne; garbniki o działaniu ściągającym; karotenoidy - substancje o działaniu przeciwrodnikowym, które dzięki zdolności do pochłaniania promieniowania UV pełnią rolę filtrów słonecznych.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650