Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort biszkoptowy z nadzieniem z orzechów laskowych

Piec 45 min

Składniki:
  • woda, 0.5 szkl.
  • wanilia w laskach, 1 szt.
  • śmietana, 12 dag
  • cukier puder, 55 dag
  • orzechy laskowe, 25 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  • mąka , 16 dag
  • białka, 9 szt.
  • cytryna, 1 szt.
  • żółtka, 8 szt.
  • cukier, 24 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wyłożyć tortownicę papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z 24 dkg cukru i sokiem z cytryny. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wszystkie składniki lekko wymieszać, ciasto wyłożyć do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (około 45 min.). Gdy powierzchnia ciasta jest sucha i tort odchodzi od boków tortownicy, tort wyjąć, wyłożyć i zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: zrumienić orzechy na złoty kolor, oczyścić w ściereczce z łupinki nasiennej, zemleć z cukrem na maszynce do orzechów. Zmielone orzechy utrzeć w misce, dodać wanilię i tyle śmietany, by nadzienie dało się łatwo rozsmarować na torcie. Placek przekrajać na 3 części, przełożyć 2 razy nadzieniem, posmarować boki, wyrównać, omieść z okruszyn.Sporządzić lukier:Z cukru i wody ugotować syrop, utrzeć; gdy zbieleje, dodać cukier (30 dkg) z wanilią i odrobiną kwasku cytrynowego. Tort polukrować ciepłym lukrem, boki posmarować lukrem. Przenieść na 3 nożach na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650