Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Budyń z bułki

Kajzerki powinny byc czerstwe, najlepiej jednodniowe

Składniki:

bułka , 10 dag

mleko, 0.25 l

masło, 5 dag

żółtka, 4 szt.

cukier, 12 dag

rodzynki, 2 dag

skórka pomarańczowa, 5 dag

migdał, 2 dag

białka, 4 szt.

mąka , 1 dag

bułka tarta , 1 dag

Sposób przygotowania:

Czerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć(lub zemleć). Rodzynki i migdały opłukać, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę, migdały w paski. Utrzeć masło, gdy spieni się, dodawać po jednym żółtku, po trochu roztartej bułki i cukru. Na końcu wymieszać z bakaliami, skórką cytrynową i ubitą pianą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i zaraz Wydawać, jak najbardziej gorące. Podawać z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem surówkowym lub smażonym syropem owocowym.