Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Budyń z bułkiKajzerki powinny byc czerstwe, najlepiej jednodniowe |
bułka , 10 dag
mleko, 0.25 l
masło, 5 dag
żółtka, 4 szt.
cukier, 12 dag
rodzynki, 2 dag
skórka pomarańczowa, 5 dag
migdał, 2 dag
białka, 4 szt.
mąka , 1 dag
bułka tarta , 1 dag
Czerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć(lub zemleć). Rodzynki i migdały opłukać, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę, migdały w paski. Utrzeć masło, gdy spieni się, dodawać po jednym żółtku, po trochu roztartej bułki i cukru. Na końcu wymieszać z bakaliami, skórką cytrynową i ubitą pianą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i zaraz Wydawać, jak najbardziej gorące. Podawać z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem surówkowym lub smażonym syropem owocowym.