|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Budyń z bułkiKajzerki powinny byc czerstwe, najlepiej jednodniowe Składniki:
Sposób przygotowaniaCzerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć(lub zemleć). Rodzynki i migdały opłukać, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę, migdały w paski. Utrzeć masło, gdy spieni się, dodawać po jednym żółtku, po trochu roztartej bułki i cukru. Na końcu wymieszać z bakaliami, skórką cytrynową i ubitą pianą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i zaraz Wydawać, jak najbardziej gorące. Podawać z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem surówkowym lub smażonym syropem owocowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|