Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Mazurek z polewą pomarańczową

Przed podaniem mazurek pokrajać na prostokątne kawałki (3X7 cm).

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • mąka , 30 dag
  • masło, 20 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • pomarańcz, 2 szt.
  • cukier, 30 dag
  • jajka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto sporządzić i upiec mazurek tak, jak przy mazurku z kaimakiem. Sporządzić nadzienie: pomarańcze i cytryny umyć i na surowo zetrzeć wraz ze skórkami na drobnej tarce, wyjmując nasiona. Do startych owoców dodać cukier i smażyć powoli na brzegu kuchni, na płytce azbestowej, gęstą marmoladę mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy marmolada spada z łyżki, oddzielając się tafelkami (lub gdy próbka po ostygnięciu nie rozlewa się i nie lepi, lecz krzepnie szklisto), wylać gorącą marmoladę na upieczony placek, zaraz rozsmarować i ostudzić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650