Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Mazurek z polewą pomarańczowąPrzed podaniem mazurek pokrajać na prostokątne kawałki (3X7 cm). |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
mąka , 30 dag
masło, 20 dag
cukier puder, 10 dag
pomarańcz, 2 szt.
cukier, 30 dag
jajka, 1 szt.
Ciasto sporządzić i upiec mazurek tak, jak przy mazurku z kaimakiem. Sporządzić nadzienie: pomarańcze i cytryny umyć i na surowo zetrzeć wraz ze skórkami na drobnej tarce, wyjmując nasiona. Do startych owoców dodać cukier i smażyć powoli na brzegu kuchni, na płytce azbestowej, gęstą marmoladę mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy marmolada spada z łyżki, oddzielając się tafelkami (lub gdy próbka po ostygnięciu nie rozlewa się i nie lepi, lecz krzepnie szklisto), wylać gorącą marmoladę na upieczony placek, zaraz rozsmarować i ostudzić.