Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Mazurek z kruszonką

Krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm).

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • mąka , 40 dag
  • tłuszcz, 25 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • cukier puder, 12 dag
  • marmolada, 30 dag
  • cukier waniliowy, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek ½ palca grubości, wyłożyć na bla­chę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach, przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka spadając, równomiernie pokryła całą po­wierzchnię. Ciasto upiec na kolor zloty, oprószyć lekko cukrem, a gdy trochę przestygnie, krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650