Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Mazurek z kruszonkąKrajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm). |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
mąka , 40 dag
tłuszcz, 25 dag
żółtka, 3 szt.
cukier puder, 12 dag
marmolada, 30 dag
cukier waniliowy, 2 dag
Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek ½ palca grubości, wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach, przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka spadając, równomiernie pokryła całą powierzchnię. Ciasto upiec na kolor zloty, oprószyć lekko cukrem, a gdy trochę przestygnie, krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm).