Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Mazurek z kruszonką

Krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm).

Sposób przygotowania: pieczone

na Wielkanoc

Składniki:

mąka , 40 dag

tłuszcz, 25 dag

żółtka, 3 szt.

cukier puder, 12 dag

marmolada, 30 dag

cukier waniliowy, 2 dag

Sposób przygotowania:

Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek ½ palca grubości, wyłożyć na bla­chę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach, przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka spadając, równomiernie pokryła całą po­wierzchnię. Ciasto upiec na kolor zloty, oprószyć lekko cukrem, a gdy trochę przestygnie, krajać prostokątne kawałki (3 X 7 cm).