Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krem poziomkowy

Można dodać truskawki

Składniki:

żelatyna, 4 dag

woda, 3 łyżk.

Śmietana 18% , 20 dag

cukier, 20 dag

poziomka, 40 dag

białka, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącej wodzie i dla podgrzania wstawić do ciepłej wody. Owoce przebrać, opłukać starannie, osaczyć, wybrać kilka dużych sztuk do przybrania, resztę zmiażdżyć. Ubić białka na sztywną pianę, dosypując po trochu cukier. Ubić śmietanę. Do piany z białek z cukrem wlewać po trochu żelatynę ciągle ubijając. Gdy zacznie gęstnieć, dodawać owoce i ubijać dalej. Krem w porę wymieszać z ubitą śmietanką. Jeżeli dodamy ją za późno źle się wymiesza. Gdy dodamy ją zanim masa dostatecznie zgęstniej śmietanka podpływa na powierzchnię. Gęstniejący krem wyłożyć do kompotiery łub podzielić od razy do kompotierek i 0studzić. Przed padaniem przybrać jagodami.