Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Krem cytrynowy

Przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny

Składniki:
  • żelatyna, 1 dag
  • cytryna, 2 szt.
  • woda, 3 łyżk.
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 12 dag
  • białka, 5 szt.
  • skórka cytrynowa, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, i ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650