Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Krem cytrynowyPrzybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny |
żelatyna, 1 dag
cytryna, 2 szt.
woda, 3 łyżk.
żółtka, 4 szt.
cukier, 12 dag
białka, 5 szt.
skórka cytrynowa, 3 dag
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, i ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny.