Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krem cytrynowy

Przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny

Składniki:

żelatyna, 1 dag

cytryna, 2 szt.

woda, 3 łyżk.

żółtka, 4 szt.

cukier, 12 dag

białka, 5 szt.

skórka cytrynowa, 3 dag

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, i ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny.