Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Kisiel porzeczkowy

Inny niż wszystkie.

Składniki:
  • porzeczka czarna, 10 dag
  • porzeczka czerwona, 10 dag
  • cukier, 12 dag
  • mąka ziemniaczana, 4 dag
  • woda, 0.5 l
  •  
Sposób przygotowania

Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osaczyć, oberwać jagody. Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem. Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić. Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się „kożuch", ostudzić. Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650