Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Kisiel porzeczkowyInny niż wszystkie. |
porzeczka czarna, 10 dag
porzeczka czerwona, 10 dag
cukier, 12 dag
mąka ziemniaczana, 4 dag
woda, 0.5 l
Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osaczyć, oberwać jagody. Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem. Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić. Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się „kożuch", ostudzić. Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem.