Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Kisiel porzeczkowy

Inny niż wszystkie.

Składniki:

porzeczka czarna, 10 dag

porzeczka czerwona, 10 dag

cukier, 12 dag

mąka ziemniaczana, 4 dag

woda, 0.5 l

Sposób przygotowania:

Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osaczyć, oberwać jagody. Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem. Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić. Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się „kożuch", ostudzić. Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem.