Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Napoleonki z ciasta listkowanego śmietanowego

Najlepsze z poziomkami

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • cukier waniliowy, 1 szczypta
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 15 dag
  • jajka, 2.5 szt.
  • żółtka, 6 szt.
  • masło, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto sporządzić i upiec tak samo jak placek na ciastka listkowane z poziomkami. Sporządzić krem: w miseczce emaliowanej utrzeć żółtka i jaja z cukrem dodać startą wanilią i mąkę, rozetrzeć dokładnie. Zagotować mleko. Utartą w mące masę postawić nad wodą wrzącą w naczyniu dopasowanym do obwodu miski; do masy wlewać cienkim strumieniem wrzące mleko szybko rozcierając masę, aby nie potworzyły się grudy z mąki i ściętych jaj. Masę ucierać na parze tak długo aż mąka rozklei się i zatraci zapach surowizny, a krem zgęstnieje; wtedy dodać masło, rozmieszać je, krem odstawić i ostudzić ucierając. Napoleonki nałożyć nadzieniem i pokrajać tak jak ciastka z poziomkami; powierzchnią grubo posypać cukrem w mączce z wanilią. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650