![]() |
Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Napoleonki z ciasta listkowanego śmietanowegoNajlepsze z poziomkami |
Sposób przygotowania: pieczone
cukier waniliowy, 1 szczypta
wanilia w laskach, 0.25 szt.
mleko, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
jajka, 2.5 szt.
żółtka, 6 szt.
masło, 40 dag
Ciasto sporządzić i upiec tak samo jak placek na ciastka listkowane z poziomkami. Sporządzić krem: w miseczce emaliowanej utrzeć żółtka i jaja z cukrem dodać startą wanilią i mąkę, rozetrzeć dokładnie. Zagotować mleko. Utartą w mące masę postawić nad wodą wrzącą w naczyniu dopasowanym do obwodu miski; do masy wlewać cienkim strumieniem wrzące mleko szybko rozcierając masę, aby nie potworzyły się grudy z mąki i ściętych jaj. Masę ucierać na parze tak długo aż mąka rozklei się i zatraci zapach surowizny, a krem zgęstnieje; wtedy dodać masło, rozmieszać je, krem odstawić i ostudzić ucierając. Napoleonki nałożyć nadzieniem i pokrajać tak jak ciastka z poziomkami; powierzchnią grubo posypać cukrem w mączce z wanilią.