|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Kruche babeczki śmietankoweustawić na szklanym półmisku.
Składniki:
Sposób przygotowania8 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Sporządzić krem: zrobić białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić ją z mlekiem, mieszając zagotować, wbić surowe jaja i krem silnie ogrzać starannie mieszając, aby jaja nie ścięły się w grudki; dodać cukier i waniliędo smaku. Pozostałe ciasto wywałkować, wyciąć krążki o średnicy górnej części foremki (ilość krążków ma równać się ilości wylepionych foremek), foremkiz ciastem napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości; brzegi krążków z ciasta posmarować białkiem, przykryć babeczki i zlepić wierzch ze spodem; babeczki ułożyć na blasze i upiec na jasnozłoty kolor (ok. 40 min). Gdy babeczki przestygną, wyjąć je z foremek uderzając trzonkiem noża w dno, ustawić na szklanym półmisku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|