Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche babeczki śmietankowe

ustawić na szklanym półmisku.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

cukier waniliowy, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

mleko, 1 szkl.

żółtka, 2 szt.

cukier puder, 4 dag

masło, 10 dag

mąka , 15 dag

Sposób przygotowania:

8 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść cia­sto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Sporządzić krem: zrobić białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić ją z mlekiem, mieszając zagotować, wbić surowe jaja i krem silnie ogrzać sta­rannie mieszając, aby jaja nie ścięły się w grudki; dodać cukier i waniliędo smaku. Pozostałe ciasto wywałkować, wyciąć krążki o średnicy górnej części foremki (ilość krążków ma równać się ilości wylepionych foremek), foremkiz ciastem napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości; brzegi krążków z ciasta posmarować białkiem, przykryć babeczki i zlepić wierzch ze spodem; babeczki ułożyć na blasze i upiec na jasnozłoty kolor (ok. 40 min). Gdy babeczki przestygną, wyjąć je z foremek uderzając trzonkiem noża w dno, ustawić na szklanym półmisku.