Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Kruche ciastka nakładane

Herbatniki domowe

Składniki:
  • cukier waniliowy, 1 dag
  • migdał, 1 dag
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier puder, 4 dag
  • masło, 8 dag
  • białka, 12 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować żółtka, przetrzeć przez sitko. Trochę przesianej mąki odłożyć na podsypanie. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, żółtka przetarte, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Sparzyć i posiekać migdały, wymieszać z cukrem ziarnistym. Ciasto wałkować równomiernie we wszystkich kierunkach, nadając mukształt koła grubości 3 mm. Wykrawać okrągłe krążki ząbkowaną foremką (około 40 sztuk). Podzielić całą ilość krążków na 2 części; w jednej połowie krążków wy­krawać w środku otwór; każdy bez otworu smarować białkiem i zlepiać z krążkiem z otworem, przenosząc go ze stolnicy nożem. Herbatniki układać na blasze, posmarować powierzchnią białkiem, posypać cukrem z migdałami, upiec w piekarniku dobrze wygrzanym na kolor jasno­złoty. Po upieczeniu posypać cukrem z wanilią, przybrać konfiturą, układać na szklanym talerzu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650