Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche ciastka nakładane

Herbatniki domowe

Składniki:

cukier waniliowy, 1 dag

migdał, 1 dag

sól, 1 szczypta

żółtka, 2 szt.

cukier puder, 4 dag

masło, 8 dag

białka, 12 dag

Sposób przygotowania:

Ugotować żółtka, przetrzeć przez sitko. Trochę przesianej mąki odłożyć na podsypanie. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, żółtka przetarte, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Sparzyć i posiekać migdały, wymieszać z cukrem ziarnistym. Ciasto wałkować równomiernie we wszystkich kierunkach, nadając mukształt koła grubości 3 mm. Wykrawać okrągłe krążki ząbkowaną foremką (około 40 sztuk). Podzielić całą ilość krążków na 2 części; w jednej połowie krążków wy­krawać w środku otwór; każdy bez otworu smarować białkiem i zlepiać z krążkiem z otworem, przenosząc go ze stolnicy nożem. Herbatniki układać na blasze, posmarować powierzchnią białkiem, posypać cukrem z migdałami, upiec w piekarniku dobrze wygrzanym na kolor jasno­złoty. Po upieczeniu posypać cukrem z wanilią, przybrać konfiturą, układać na szklanym talerzu.