|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzygotować ciasto tak jak na bułeczki drożdżowe słodkie, postawić je do wyrośnięcia. Długą, wąską blaszkę posmarować masłem. Jeżeli marmolada jest rzadka, należy wziąć jej więcej i nieco wysmażyć, aby nie wypłynęła z ciasta w czasie pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wywałkować w prostokąt, posmarować białkiem jego obwód. Ciasto posmarować marmoladą nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Struclę zwinąć ciasno w wałek; zakończenia ciasta z obu boków zawinąć do środka, zlepiając je, i podwijając pod spód, aby marmolada nie wypłynęła. Struclę włożyć do wąskiej, długiej blachy, zakończeniem pod spód i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować jajem, posypać grubo siekanymi migdałami, wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudzić w formie, ostrożnie wyłożyć, powierzchnię ciasta zaraz posypać cukrem z wanilią i studzić oparte o wysoki brzeg stolnicy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|