Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Strucla z marmoladą

Pyszniutka

Składniki:
  • marmolada, 30 dag
  • migdał, 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 5 dag
  • skórka cytrynowa, 0.5 łyżecz.
  • żółtka, 2 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 6 dag
  • drożdże, 1.5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować ciasto tak jak na bułeczki drożdżowe słodkie, postawić je do wyrośnięcia. Długą, wąską blaszkę posmarować masłem. Jeżeli marmolada jest rzadka, należy wziąć jej więcej i nieco wysmażyć, aby nie wypłynęła z ciasta w czasie pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wywałkować w prostokąt, posmarować białkiem jego obwód. Ciasto posmarować marmo­ladą nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Struclę zwinąć ciasno w wałek; zakończenia ciasta z obu boków zawinąć do środka, zlepiając je, i podwijając pod spód, aby marmolada nie wypłynęła. Struclę włożyć do wąskiej, długiej blachy, zakończeniem pod spód i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować jajem, posypać grubo siekanymi migdała­mi, wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudzić w formie, ostrożnie wyłożyć, powierzch­nię ciasta zaraz posypać cukrem z wanilią i studzić oparte o wysoki brzeg stolnicy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650